Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Umetnička dela od ludaje

Datum: 22.09.2019.

 

Takmičenje u umetničkom rezbarenju ludaje po prvi put je održano na ovogodišnjim “Danima ludaje”. Radove petoro takmičara ocenjivala je stručna komisija sastavljena od master šefova karvinga. Nakon dvočasovnog rada najbolje ocenjena je ludaja koju je rezbario Saša Maleš iz Gospođinaca. - Nagrada nije toliko važna koliko iskustvo koje dobijamo. Učestvovao sam na mnogo većim takmičenjima, ali meni su važniji ljudi sa kojima radim i sa kojima provodim vreme. Izazov u rezbarenju bundeve zavisi od toga šta se radi. Cvetni aranžmani su mi postali praksa, dok su skulpture izazovnije i zahtevaju preko 20 sati rada – rekao je Maleš, kuvar po profesiji, koji karvingom ulepšava hranu koju pripremi.

 

Takmičenja na otvorenom poput ovog u Kikindi pravi su način da se karving približi široj javnosti, rekao je master šef karvinga Pavel Hrćan. - U Srbiji nas ima oko 30 karving majstora. Samouki smo, a karving nam je velika ljubav. Najviše praktikujemo pravljenje cvetova. U pitanju je tajlandska tehnika stara 700 godina, kada se cvet u bundevi pojavio po prvi put – pojasnio je Hrćan.

Veštine rezbarenja ludaje master šefovi pokazali su i na banatskoj lepotici teškoj 150 kilograma. Iako nije praksa da se toliko velike ludaje rezbare, karving majstori su se udružili i naočigled zaniteresovanih pogleda prolaznika pravili cvetne aranžmane. – Ovo je prvi put da radim na ovoliko velikoj bundevi i srećan sam što su sa mnom i moje kolege. Za ovako veliku ludaju potreban je timski rad. Bavim se karvingom već devet godina i najviše volim na bundevi da radim. Posebno na onima gde postoji kontarst kore i mesa, kada razni detalji mogu više da dođu do izražaja – rekao je Darko Berković, master šef karvinga.

 

Nazad