Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Obroci za socijalno najugroženija lica

Datum: 07.04.2010.

 Funkcionisanje narodne kuhinje pri Opštiskoj organizaciji Crvenog krsta i kako se stiču uslovi za korišćenje njenih usluga, bile su teme današnje konferencije za medije, održane u zgradi Skupštine opštine Kikinda.


Pomoćnica predsednika Opštine Gordana Bulatović istakla je odličnu saradnju lokalne samouprave, Crvenog krsta i kikindskog Centra za socijalni rad.
- Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti, donacijama, kao i najavljenim novim kontingentima hrane iz republičkih i pokrajinskih robnih rezervi, možemo da spremimo obroke za 900 korisnika. Ove zime nije bilo većih problema i mogli smo da obezbedimo hranu za socijalno najugroženije građane. Apelujem, takođe, na sve one koji mogu, da pomognu, bilo u hrani, ili novcem, kako bi obezbedili još više obroka, jer se povećava broj zahteva za uslugama narodne kuhinje - rekla je Bulatovićeva i naglasila da je svaka vrsta pomoći dobro došla.
Direktorica Centra za socijalni rad u Kikindi Mirjana Barošević govorila je o kriterijumima koje treba da ispuni pojedinac, odnosno porodica, kako bi dobijali obroke - kuvane, ili lanč pakete.
- Na osnovu dokumentacije, odnosno uvidom u situaciju, stručni radnici Centra za socijalni rad procenjuju koliki je stepen socijalne ugroženosti prilikom podnošenja zahteva za korišćenje usluga narodne kuhinje. Nakon obrade svih podataka, popunjava se uput koji se dostavlja Crvenom krstu. Nažalost, veće su potrebe nego naše mogućnosti. Kapaciteti su popunjeni i konstantno imamo određeni broj korisnika koji su na listi čekanja, bilo da su u pitanju kuvani obroci u Kikindi, ili lanč paketi za sugrađane u selima - rekla je Baroševićeva.


Sekretarka Opštinske organizacije Crvenog krsta Aranka Felbab istakla je da u narodnoj kuhinji, na osnovu broja korisnika koje određuje Centar za socijalni rad, pravi dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje planove nabavki i utrošenih namirnica. U evidencionu listu upisuju se svi koji tokom dana u određeno vreme preuzimaju obrok.
- Sačinjavamo jelovnik koji je u skladu sa standardizovanim normativima, u kojima su sadržani energetski i gradivni elementi. Od pet dana tokom sedmice, samo jednom nema mesa u jelovniku. Zasad imamo dovoljno hrane, za četiri i po meseca - rekla je Felbabova.
U narodnoj kuhinji dnevno se pripremi 500 kuvanih obroka i podeli 400 lanč paketa. Kikindska je jedina narodna kuhinja u Vojvodini koja ima pekaru. Nedostaje adekvatna hladnjača gde bi se držale namirnice i, kako je rekla Bulatovićeva, lokalna samouprava razmatra mogućnost kako bi se ovaj problem rešio.

Nazad