Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

„Pitijada“ u Novim Kozarcima

Datum: 27.09.2010.
 U rganizaciji mesnog Aktiva žena i uz pomoć Mesne zajednice, u Novim Kozarcima organizovana je tokom vikenda „Pitijada“, druga po redu manifestacija u pravljenju tradicionalnie pite od krompira, takozvane krompiruše.
Tradicionalno jelo Novokozarčani neguju od davnina, kada su im preci živeli u Bosanskoj krajini, a sa „osmom ofanzivom“ doneli su u nasleđe i deo krajiške kuhinje. Pita krompiruša jedano je od tipičnih jela, a za Kozarčanke kažu da su majstorice u spremanju ovog ukusnog jela od krompira, brašna, crnog luka, vode, ulja ili svinjske masti, soli, a može malo i bibera.
Manifestaciju je prošle godine inicirao bivši Kozarčanin, sada naturalizovani Futožanin, Milorad Majkić, profesor fizičkog vaspitanja koji je pre dve godine biciklom prevalio 10.000 kilometara kada je sa još jednim kolegom otišao u Peking na Olimpijske igre.
Takmičenje, odnosno degustacija, održana je u dvorištu mesne Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“, a od pedesetak krompiruša najukusniju je, po oceni žirija, umesila meštanka ovog sela Milena Kačavenda.
Članice mesnog Aktiva žena načinile su pitu dugu 25 metara i besplatno je podelile posetiocima. Trebalo im je oko sat vremena da razvuku testo, nafiluju ga i stave u tepsiju. Utrošeno je 10 kilograma krompira, tri glavice crnog luka, 7,5 kila brašna, po 250 grama soli i vegete, jedno jaje, mlake vodem ulja i bibera.
Nazad