30.01.2012
Da na vojvođanskoj mapi seoskog turizma Rusko Selo ima šta da ponudi, dokazuje i sve posećenije međunarodno takmičenje festivalskog karaktera „Ruskoselski svinjokolj-disnator“ . Svoje umeće u panglovanju mesa i pripremi raznih đakonija pokazalo je 16 ekipa , a u njihovom ukusu uživalo oko 1.000 posetilaca:
-Takmičarske ekipe iz Rumunije , Mađarske i naše zemlje nadmetale su se u tradicionalnoj obradi svinjskog mesa i pripremi mesnih prerađevina svojstvenih ovom geografskom području. „ Ruskoselski svinjokolj-disnator“ imao je još tri zanimljive discipline:
pripremanje čvaraka, brzo ispijanje špricera i hvatanje prasadi. Svim ekipama uručene su zahvalnice. Suština ovog lepog druženja jeste promocija gastronomije i seoskog turizma, negovanje običaja i tradicije, ali i unapređenje svinjogojstva. Ova manifestacija ima i humanu notu. Određenu količinu mesa ustupili smo kikindskom Crvenom krstu koja će biti iskorišćena za pripremu obroka korisnicima Narodne kuhinje- rekao je Imre Kabok, predsednik Mesne zajednice Rusko Selo.