Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Kakvu vodu pijemo?

Datum: 23.02.2009.
 Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Kikindi tokom protekle godine uzorkovali su 1.322 puta vodu iz gradskog vodovoda i 860 uzoraka rađeno je iz seoskih vodovodnih mreža. Osnovna hemijska i mikrobiološka analiza rađena je kod 638 uzoraka iz vodovoda u Kikindi i u 224 uzorka iz sela. Kako je izjavila načelnica Odeljenja higijene, ishrane, medicinske ekologije i školske higijene u Zavodu za javno zdravlje dr Sanja Brusin - Beloš, kikindska voda ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

- Naša voda je prirodno hemijski neispravna, što znači da nije u pitanju kontaminacija, nego je takva na dubinskim izvorištima. Ima povećan sadržaj organskih materija, povećanu koncentraciju amonijaka, u odnosu na onu koja je propisana zakonom, a ima i boju koja je veća od dozvoljene, upravo zbog sadržaja organskih materija. Pored navedenog, utvrđeno je da naša voda sadrži nešto veću koncentraciju natrijuma, a negde je zabeležena i blago povišena koncentracija arsena - kaže dr Brusin-Beloš.

Gradska voda za piće je u 27,76 odsto uzoraka bila mikrobiološki neispravna, a u selima taj procenat iznosi 14,42. NJena mikrobiološka ispravnost zavisi od niza faktora, među kojima je i stanje i dotrajalost vodovodne mreže. Kako je rekla dr Sanja Brusin-Beloš, u više od 95 odsto uzoraka kikindske vode mikrobiološki je neispravno zbog povećanog broja saprofitnih bakterija, koje su, u principu, bezopasne.

- Struktura mikrobiološke ispravnosti je zadovoljavajuća, jer je najveći broj uzoraka naše vode neispravan upravo zbog ovih saprofita - rekla je Brusin-Beloš i dodala da je slična situacija i na selima.

 Inače, visoka koncentracija organskih materija u vodi, odnosno njena hemijska struktura, pogoduje razmnožavanju bakterija. Kada se dezinfekciona sredstva sjedine sa organskim materijama koje već postoje u vodi, stvaraju se jedinjenja koja su štetna po zdravlje. Stoga se, u dogovoru sa Javnim komunalnim preduzećem, dezinfekcija hlorom vrši minimalno, tek toliko da bi se obezbedila propisana mikrobiološka ispravnost vode za piće.

Nazad