Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

I Kikinđani se okušali u pripremi „srpskog kavijara“

Datum: 14.09.2017.

Kulinarski karavan „Izađi mi na teglu“ i ove godine je testirao znanje i umeće Kikinđana u pripremi ajvara. Višečasovno takmičenje je, kao i lane, okupilo 15 ekipa iz Kikinde i okoline:

- Takmičenje „Izađi mi na teglu“ je nacionalnog karaktera, a Kikinda je jedan od 30 gradova u kojima gostujemo. Pobednika ćemo nagraditi „Smederevcem“, šporetom koji je idealan za pripremanje raznim poslastica, pa i ajvara. I to nije sve. Pobednik će steći pravo učešća u velikom finalu. Ko će se okiti laskavom titulom „kralja ajvara“, saznaćemo 14. oktobra u Sokobanji. Ovom manifestacijom afirmišemo zdrav takmičarski duh, ali i negujemo tradicionalnu pripremu zimnice pod otvorenim nebom- rekla je LJiljana Vukotić, organizatorka takmičenja. Gradska uprava je i ovoga puta podržala ovu lepu kulinarsku manifestaciju:

- Našim trgom danas se širio miris „srpskog kavijara“. Drago nam je što je, i ove godine, kulinarski karavan „Izađi mi na teglu“ upotpunio našu gastronomsko-turističku ponudu- naveo je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća. O pobedniku takmičenja u pripremi ajvara odlučivao je tročlani žiri koji su činili Olivera Marinkov, Miodrag Bulajić i Milan Maletić:

- Ajvar je „car“ sve zimnice, a mnogi s pravom kažu da je „srpski kavijar“. Pravi se od kvalitetne paprike. Ona potiče iz Južne Amerike, a u naše krajeve je stigla s Turcima. Pravi ajvar se pravi isključivo od paprike- pojasnio je Maletić.

Nazad