Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

27. Severnobanatske žetelačke svečanosti u Sajanu

Datum: 06.07.2024.

U Sajanu su održane 27. Severnobanatske žetelačke svečanosti. Bila je to prilika da se predstavi stari način košenja žita, ali i da mlađe generacije nauče koliko je nekada bilo potrebno truda i rada da bi se proizveo hleb. Takmičari su se nadmetali u brzom košenju žita, trčanju po strnjištu, u guranju paorskih kola i drugim disciplinama. Na tradicionalnoj manifestaciji učestvovalo je sedam ekipa iz Sajana, Sente, Crne Bare i susedne Mađarske, a program su obišli gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski, Melita Gombar, članica Gradskog veća, kao i Zoltan Tot, predsednik Saveta mesne zajednice Sajan i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

''Očuvanje običaja, tradicije i kulture svih naroda na području našeg grada od velike je važnosti za svakoga od nas, jer je to veliko bogatstvo na koje smo ponosni. Prikazati stari način košenja, zajedno napraviti paorski doručak na njivi, a sve to predstaviti mlađi, generaciama zaista je od neprocenjivog značaja'', rekao je gradonačelnik.

Svakako je paorski doručak izazvao najveću pažnju, napravljen po nekadašnjem receptu, sa kuvanim krompirom, jajima, belom slaninom, paradajzom, kiselim mlekom i cipovkom:

''Svako naše selo ima manifestacije po kojima se prepoznaju, a Severnobanatske žetelačke svečanosti su svakako simbol Sajana. Pored toga što na lep način promovišu stare običaje, ovo je idealna prilika da se i mlađe generacije upoznaju sa nekadašjim načinom života na severu Banata'', istakla je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Već 27 godina Kulturno umetničko društvo ''Adi Andre'' u Sajanu pokušava da sačuva od zaborava najlepše običaje i tradiciju Banaćana:

''Oni koji su bili najsiromašniji, išli su da kose u nadnicu u zavisnosti od toga kako bi se pogodili, tada bi dobijali žito, od kog su pravili brašno, od kog su cele godine imali hleb'', dodala je Šara Benjocki, predsednica Udruženja ''Adi Endre''.

Očuvanje starih običaja može da bude od velike koristi – za početak samo da znamo da ručno pravljeni hleb ipak nema cenu:

''Veoma je važno da očuvamo narodne običaje, tradiciju i da to prenesemo mlađim generacijama, kako bi videle kako se nekada radilo i da uporede na koji način se ti poslovi obavljaju danas jer će tako znati više da cene'', nadovezao se Zoltan Tot, predsednik Saveta mesne zajednice Sajan i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.
 

Nazad