Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Predavanje o zdravim principima ishrane, važna i kontrola užina

Datum: 16.10.2019.

Povodom obeležavanja Svetskog dana hrane za učenike Ekonomsko-trgovinske škole, buduće konobara i kuvare, organizovano je predavanje „Pravilna ishrana-dostupna i pristupačna svima, za svet bez gladi“. O zdravim principima ishrane, đacima je pričala dr Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda:

- Živimo u svetu gde je hrana sasvim drugačija u odnosu na pre 50 godina. Industrijske namirnice nezamislivo je praviti bez raznih vrsta aditiva, a poznato je da nijedan aditiv nije dobar za zdravlje. Hrana je nešto na šta možemo da utičemo, na vrste namirnica, frekvenciju obroka, količinu hrane koju unosimo i time možemo da doprinesemo dugoročnom očuvanju zdravlja- objasnila je dr Brusin Beloš. Predavanje je organizovano u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskom školom i Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja. Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata, rekla je da su, u saradnji sa ZZJZ, tokom prethodne i ove godine, uradili kotrolu užina u vrtićima i školama, što predstavlja obavezu lokalnih samouprava na osnovu Zakona o bezbednosti namirnica i Zakona o javnom zdravlju:

- Uradili smo kontrolu školskih obroka kako bi ishrana bila kvalitetnija i količinski prilagođena odgovarajućem uzrastu. Formiranje zdravih navika u ishrani je vrlo važno, od najmlađeg uzrasta. Radimo na kontroli dermatoloških i mikrobioloških analiza ne samo sastava nego i kvaliteta namirnica- potvrdila je ona. Đaci Ekonomsko-trgovinske škole pored svojih redovnih aktivnosti, bave se i temom zdrave ishrane, kroz prilagođavanje nastavnog plana i programa i kroz razne projekte, ispričao je profesor kuvarstva Milan Maletić.

Nazad