Grb Kikinde

Актуелно

Будите информисани...

Оброци за социјално најугроженија лица

Датум: 07.04.2010.

 Функционисање народне кухиње при Општиској организацији Црвеног крста и како се стичу услови за коришћење њених услуга, биле су теме данашње конференције за медије, одржане у згради Скупштине општине Кикинда.


Помоћница председника Општине Гордана Булатовић истакла је одличну сарадњу локалне самоуправе, Црвеног крста и кикиндског Центра за социјални рад.
- Захваљујући средствима Фонда солидарности, донацијама, као и најављеним новим контингентима хране из републичких и покрајинских робних резерви, можемо да спремимо оброке за 900 корисника. Ове зиме није било већих проблема и могли смо да обезбедимо храну за социјално најугроженије грађане. Апелујем, такође, на све оне који могу, да помогну, било у храни, или новцем, како би обезбедили још више оброка, јер се повећава број захтева за услугама народне кухиње - рекла је Булатовићева и нагласила да је свака врста помоћи добро дошла.
Директорица Центра за социјални рад у Кикинди Мирјана Барошевић говорила је о критеријумима које треба да испуни појединац, односно породица, како би добијали оброке - куване, или ланч пакете.
- На основу документације, односно увидом у ситуацију, стручни радници Центра за социјални рад процењују колики је степен социјалне угрожености приликом подношења захтева за коришћење услуга народне кухиње. Након обраде свих података, попуњава се упут који се доставља Црвеном крсту. Нажалост, веће су потребе него наше могућности. Капацитети су попуњени и константно имамо одређени број корисника који су на листи чекања, било да су у питању кувани оброци у Кикинди, или ланч пакети за суграђане у селима - рекла је Барошевићева.


Секретарка Општинске организације Црвеног крста Аранка Фелбаб истакла је да у народној кухињи, на основу броја корисника које одређује Центар за социјални рад, прави дневне, недељне, месечне и годишње планове набавки и утрошених намирница. У евиденциону листу уписују се сви који током дана у одређено време преузимају оброк.
- Сачињавамо јеловник који је у складу са стандардизованим нормативима, у којима су садржани енергетски и градивни елементи. Од пет дана током седмице, само једном нема меса у јеловнику. Засад имамо довољно хране, за четири и по месеца - рекла је Фелбабова.
У народној кухињи дневно се припреми 500 куваних оброка и подели 400 ланч пакета. Кикиндска је једина народна кухиња у Војводини која има пекару. Недостаје адекватна хладњача где би се држале намирнице и, како је рекла Булатовићева, локална самоуправа разматра могућност како би се овај проблем решио.

Назад