Grb Kikinde

Актуелно

Будите информисани...

„Питијада“ у Нoвим Козарцима

Датум: 27.09.2010.
 У рганизацији месног Актива жена и уз помоћ Месне заједнице, у Новим Козарцима организована је током викенда „Питијада“, друга по реду манифестација у прављењу традиционалние пите од кромпира, такозване кромпируше.
Традиционално јело Новокозарчани негују од давнина, када су им преци живели у Босанској крајини, а са „осмом офанзивом“ донели су у наслеђе и део крајишке кухиње. Пита кромпируша једано је од типичних јела, а за Козарчанке кажу да су мајсторице у спремању овог укусног јела од кромпира, брашна, црног лука, воде, уља или свињске масти, соли, а може мало и бибера.
Манифестацију је прошле године иницирао бивши Козарчанин, сада натурализовани Футожанин, Милорад Мајкић, професор физичког васпитања који је пре две године бициклом превалио 10.000 километара када је са још једним колегом отишао у Пекинг на Олимпијске игре.
Такмичење, односно дегустација, одржана је у дворишту месне Основне школе „Иво Лола Рибар“, а од педесетак кромпируша најукуснију је, по оцени жирија, умесила мештанка овог села Милена Качавенда.
Чланице месног Актива жена начиниле су питу дугу 25 метара и бесплатно је поделиле посетиоцима. Требало им је око сат времена да развуку тесто, нафилују га и ставе у тепсију. Утрошено је 10 килограма кромпира, три главице црног лука, 7,5 кила брашна, по 250 грама соли и вегете, једно јаје, млаке водем уља и бибера.
Назад