Grb Kikinde

Актуелно

Будите информисани...

Какву воду пијемо?

Датум: 23.02.2009.
 Стручњаци Завода за јавно здравље у Кикинди током протекле године узорковали су 1.322 пута воду из градског водовода и 860 узорака рађено је из сеоских водоводних мрежа. Основна хемијска и микробиолошка анализа рађена је код 638 узорака из водовода у Кикинди и у 224 узорка из села. Како је изјавила начелница Одељења хигијене, исхране, медицинске екологије и школске хигијене у Заводу за јавно здравље др Сања Брусин - Белош, кикиндска вода не одговара Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће.

- Наша вода је природно хемијски неисправна, што значи да није у питању контаминација, него је таква на дубинским извориштима. Има повећан садржај органских материја, повећану концентрацију амонијака, у односу на ону која је прописана законом, а има и боју која је већа од дозвољене, управо због садржаја органских материја. Поред наведеног, утврђено је да наша вода садржи нешто већу концентрацију натријума, а негде је забележена и благо повишена концентрација арсена - каже др Брусин-Белош.

Градска вода за пиће је у 27,76 одсто узорака била микробиолошки неисправна, а у селима тај проценат износи 14,42. Њена микробиолошка исправност зависи од низа фактора, међу којима је и стање и дотрајалост водоводне мреже. Како је рекла др Сања Брусин-Белош, у више од 95 одсто узорака кикиндске воде микробиолошки је неисправно због повећаног броја сапрофитних бактерија, које су, у принципу, безопасне.

- Структура микробиолошке исправности је задовољавајућа, јер је највећи број узорака наше воде неисправан управо због ових сапрофита - рекла је Брусин-Белош и додала да је слична ситуација и на селима.

 Иначе, висока концентрација органских материја у води, односно њена хемијска структура, погодује размножавању бактерија. Када се дезинфекциона средства сједине са органским материјама које већ постоје у води, стварају се једињења која су штетна по здравље. Стога се, у договору са Јавним комуналним предузећем, дезинфекција хлором врши минимално, тек толико да би се обезбедила прописана микробиолошка исправност воде за пиће.

Назад