Grb Kikinde

Актуелно

Будите информисани...

Одржана 2. „Банатска штрудла”: Апсолутни победник Зорка Јарчевић из Жабља

Датум: 20.05.2022.

Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, уручио је признања и пехаре најбољим екипама и појединцима на манифестацији ''Банатска штрудла'', коју је по други пут организовало Етно грађанско удружење "Сувача". На овој гастрономској манифестацији у конкуренцији су биле 22 штрудле са маком, а за апсолутног победника проглашена је Зорка Јарчевић из Жабља. Градоначелник је том приликом истакао да ће манифестација сигурно постати традиционална, а госте из неколико других градова позвао да обавезно дођу и наредне године, уз жељу да позову што више својих пријатеља:

''На манифестацији је било преко 20 маковњача, такмичила су се удружења жена од Ниша до Суботице, што ме веома радује јер су сви гости дошли у Кикинду, град добрих људи, вредних домаћица. Нашем удружењу ''Сувача'' дугујем велику захвалност јер чува и негује традицију људи са ових простора, а штрудла са маком је свакако нешто што је препознатљиво за град Кикинду. Од овога ћемо направити лепу традију, Кикинда ће бити домаћин манифестације на којој ће се бирати најбоље маковњаче''.

На манифестацији је другом наградом проглашена маковњача Удружења жена из Жабља, док је прво место припало Удружењу жена ''Ливађанке'' из Александрова:

''Ради се о масној штрудли, а тајне баш и не постоје. Правим је тако што користим јаје, млеко, квасац, шећер, мало соли, око 150 грама масти и то је све. Бавим се производњом штрудли дуже од 20 година, а правим и лење пите, као и друге производе, сви моји укућани воле да једу, а ја волим то да правим'', истакла је апсолутна победница, Зорка Јарчевић из Жабља.

Организатор манифестације било је Етно грађанско удружење "Сувача", под покровитељством Града Кикинде:

''Нисмо очекивали овако велики број такмичара, али ни посетилаца. Имамо више од 270 гостију, од севера до југа, од Ниша до Суботице, сала више није имала слободних места. Веома смо задовољни организацијом, али и зацртаним циљем који смо остварили, а то је да се штрудла са маком прикаже на најбољи начин, да се сетимо наших мајки и бака које су то правиле врхунски, тако да нам је то био циљ, да негујемо ту нашу лепу традицију'', поручила је Радојка Вујадинов из Етно грађанског удружења ''Сувача''.
 

Назад