Grb Kikinde

Актуелно

Будите информисани...

Контрола исправности прехрамбених производа

Датум: 04.08.2009.

 Према новом Закону о безбедности хране који је донет 10. јуна надлежности контрола иправности прехрамбених производа подељена је између ветеринарске, пољопривредне, санитарне и фитосанитарне инспекције. До сада је само санитарна инспекција контролисала исправност и безбедност хране, док се према новим стандардима храна контролише на свакој тачки производње, тако да се финални производ сматра безбедним.

 Према поменутом закону ветеринарска инспекција ће контролисати производњу хране животињског порекла, док ће фитосанитарна и пољопривредна инспекција контролисати храну биљног порекла као и безалкохолна пића.  Контролу нових намирница, замена за мајчино млеко, дечју храну, дијететских производа, соли за исхрану људи, производњу адитива, као и воде за пиће у оригиналној амбалажи а и воде за јавно снабдевање становништва спроводи санитарна инспекција.
Према речима директорке Кикиндског Завода за јавно здравље Драгане Агостини у Закону се не помињу микроорганизми, што је његова мањкавост.


Иначе, Завод за јавно здравње у Кикинди контролише исправност хране са корисницима са којима је склопљен уговор. Да би Завод могао и даље да обавља ову делатност потребно је да обезбеди акредитацију. Према речима директорке Завод има и опрему и кадар, али недостаје им адекватана простор, што је неопходан услов за добијање акредитације. Уколико се обезбеде средства, зграда коју тренутно користе, могла би се адаптирати како би се обезбедили прописани стандарди.

Назад